Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2017 17:11 - Какво казвал Волтер за Труда, Скуката, Порока и Бедността...Най-малкия брат, дето получил нивите, бил потвърждение на народната мъдрост:Трудът краси човека!
Автор: travsoci Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 236 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.08.2017 18:51


Волтер: „Трудът ни избавя от трите най-големи злини: скуката, порока и бедността.”
...Имало едно време един работлив и умен старец.  Дошло време да умира.  Събрал той  тримата си сина  и им казал: Синове мои,  дойде време да  поемете своя път сами в живота. Ще ви разделя каквото имам:
  
На най-големия , оставям къщата, която  градих с много труд и обич.
   На  средния оставям кръчмата с  виното.
   На най-малкия оставям земята  с която се борих цял живот.
   И заживели  тримата братя с бащиното имане, кой както разбира живота...

   Най-големият се разположил в просторната къща и заживял спокоен, че има сигурен покрив над главата си. Спял си  до късно, топлел се на бащиното огнище и не подхващал никаква работа. Скуката го обхванала още повече и той станал още по мързелив. Но времето си летяло. Идвали  есен и зима, ветровете брулели къщата, дъждове и снегове я затрупвали, лятото слънцето я напичало и обгаряло боята по фасадата и прозорците.  Най-големия брат само скучаел. Не се хващал да я  стегне, да поправи покрива, оградата, да постегне вратите и прозорците, само  лежал и скучаел. Малко по малко къщата  овехтяла и  се разрушила.
image  От мързелуване и скука, тялото на най-големия син залиняло, мускулите   му отслабнали, а лицето му погрозняло от завист и страх, че ще остане на улицата.
    Втория брат, дето получил кръчмата и виното, се настанил в нея.  Започнал да продава от виното и най вече да пие с приятели и женски компании, да играе на комар с надеждата, че изведнъж ще спечели много пари. С една дума отдал се на пороци и не усетил кога бащиното вино и готовите пари за търговия се стопили.  
image  Постепенно, доскорошните му приятели, мъже и жени се оттеглили. Останал  сам и оглупял от многото пиене. Лицето му почерняло и се набръчкало от алкохола и цигарите. Нещо повече. Стигнало се до там, че от алчност и неразумност,  лъжливите му приятели го изиграли на карти и той загубил и кръчмата.
   Най-малкият, дето получил нивите, макар и да бил слаб и още неукрепнал се захванал здраво за работа. Спретнал  си една малка колиба и започнал с труд и пот да обработва земята. От тежкото рало и работа тялото му заякнало. Станал здрав и силен, красив и умен. Постоянно се учил как да обработва земята, какви зеленчуци и плодове да произвежда, как да ги съхранява. Намирал  време в  кратките почивки  и книжка да прочете. Научил  се, как най-добре да продава плодовете от своя труд. Започнал  да търгува!  Спечил пари. Разширил  стопанството си.  Построил си нова и красива къща,  ходел  чист и спретнат  и не спирал да се учи,  да въвежда новости.  Станал най- личния  момък на селото.
image  И както си е редно, се оженили с най красивата мома. Родили им се три деца и те заживели  влюбени и щастливи. Всички го уважавали и обичали.
image  Най-малкия брат, дето получил нивите, бил потвърждение на народната мъдрост: Трудът краси човека!
- mitkoivanov.wordpress.com/
--

  Сони Боно и Шер - Каубойската работа никога не свършва ...1972г.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: travsoci
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 5306
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930